Het Leg’s Go-team is een vriendengroep waarin iedereen beslist heeft tijd vrij te maken om volgens zijn eigen mogelijkh ileden, het project dat Luc Huberty opgestart heeft, mee te helpen groeien. Het doel is mensen die geamputeerd zijn aan de onderste ledematen (opnieuw) de kans geven om de vreugde van hardlopen te leren kennen. Het doel is niet om topatleten te creëren, maar om ouders, vrienden, buren,… de kans te geven om (opnieuw) met hun naasten te kunnen lopen en om deel te nemen aan sportieve uitdagingen met als enige doel zichzelf beter te maken. Met deze actie zet Leg’s Go niet alleen in op het sportieve aspect. Het geeft geamputeerden de kans op een makkelijker herstel, op een beter zelfbeeld,…

Kansen geven aan geamputeerden om aan sport te doen, dat is de uitdaging die de paratriatleet willen geven heeft toen hij een solidariteitsproject opstartte met zijn vrienden: Leg’s Go was geboren. Je moet weten dat aangepaste loopprotheses enorm duur zijn en dat de sociale zekerheid niet tussenkomt in deze kosten. Geamputeerden moeten dus duizenden euros (van 8.000 tot 15.000 euro, afhankelijk van de soort amputatie) uit eigen zak betalen om te kunnen lopen.
De wereld van Luc Huberty, paratriatleet, stortte in wanneer hij 13 jaar geleden een auto-ongeluk had. Zijn rechterbeen werd geamputeerd. Op dat moment dacht hij aan alle dingen die hij niet meer zou kunnen doen. Lopen was daarbij. Hij is toen de uitdaging aangegaan en heeft een loopprothese gekocht. Maar dat is een droom die niet voor iedereen weggelegd is. Zijn loopprothese kostte kongeveer 18.000 euro en in België is er nergens hulp voorzien. “Ik heb toen helemaal alleen een coach moeten zoeken. Er was geen enkele manier van ondersteuning in België. Ik ben mij in het buitenland gaan informeren.”

Met zijn project Leg’s Go, wil Luc een prothese aanbieden aan mensen met een amputatie aan de onderste ledematen. Hij wil echter ook voor coaching zorgen. Dat is nodig, want lopen met een loopprothese is iets helemaal anders dan stappen met een dagdagelijkse prothese.

Toen ik begon te lopen, liep ik op een weg. Het regende en ik liep tegen 3.5 km/u. Ik weet nog dat twee dames van 60 jaar me voorbij liepen en vroegen of alles wel in orde was. Zo traag en moeizaam ging ik vooruit.

 

 

Er meer van weten?

 

Presentatievideo

De administratieve Raad

 

De administratieve Raad :

lucLuc Huberty : voorzitter en stichter van de vzw

luc.huberty@legsgo.be.

Telephoon : 0477 822 779.

“Terwijl ik leerde lopen, heb ik vastgesteld dat deze sport een enorm heilzaam effect heeft voor een gehandicapt persoon. Eerst en vooral stijgt je eigenwaarde enorm: kunnen lopen terwijl je ooit dacht dat je zelfs niet meer zou kunnen stappen, dat geeft een enorme boost! Anderzijds gaat je algemene gezondheid er ook op vooruit omdat je de kans hebt om in open lucht te sporten. Daar komt nog bij dat gehandicapten die sporten gedreven worden door de aanmoedigingen van het publiek. Wanneer een valide persoon echter € 150 betaald voor een goed paar loopschoenen, is dat een kost die voor een persoon met beenamputatie vermeerderd wordt met € 15.000 waarin het ziekenfonds niet tussenkomt.”

 

geneGeneviève Foret : Secretaresse.

genevieve@legsgo.be.

Leg’s Go, omdat het alleen anderen overkomt. En als “het” anderen overkomt, dan helpt elke hand die uitgestoken wordt om er weer bovenop te geraken…

 

 

nathalie-lNathalie Liesens : schatbewaarder.

nathalie@legsgo.be.

“De vzw Leg’s Go, brengt bijzondere mensen samen die in het dagdagelijkse leven een strijd voeren om met een ledemaat minder een normaal leven te kunnen leiden en te kunnen sporten, eender voor welke uitdagingen ze komen te staan. Hun moed en hun vastberadenheid dwingen respect af en hun levensvreugde is een boodschap van hoop voor alle anderen.”

 

nathalie-cNathalie Capiau : verantwoordelijke aankoop en verkoop textiel

boutique@legsgo.be

“Wat mij drijft in Leg’s Go,is de kracht van de geamputeerden om zich op te krikken door de sport.”

 

 

reneRené Croonen : verantwoordelijke aankoop en verkoop textiel

boutique@legsgo.be.

“Voor mij is Leg’s Go, de bijdrage aan het openbloeien van mensen die hun handicap willen overwinnen.”

 

 

Onze financiële inkomsten

Om een loopprothese van carbon te kunnen aanbieden aan zoveel mogelijk mensen met een amputatie aan de onderste ledematen, putten we fondsen uit:
– de verkoop van textiel op onze stands en via de online shop.
– de sponsoring van bedrijven.
– giften.
– organisatoren van evenementen die ons ondersteuning bieden in functie van het aantal deelnemers aan die evenementen.

Hoe het werkt…

Een persoon die geamputeerd is aan (een van) de onderste ledematen wil graag (opnieuw) leren lopen

luc_huberty_legs_go2-3-1024x457

Stap 1 :

Een kennismakingsgesprek. Daarna krijgt de kandidaat een formulier waarin we gegevens verzamelen over zijn achtergrond, de weg die hij heeft afgelegd, zijn motivatie,… Daarna nemen we contact op met de prothesist van de kandidaat om hem zijn mening te vragen over de fysieke mogelijkheden om hem uit te rusten. Om efficiënt te kunnen werken is het enorm belangrijk te werken met de prothesist waar de kandidaat al klant is.

 

Stap 2 :

De testfase. De kandidaat krijgt een loopprothese die hij gedurende één maand mag uittesten. Tijdens die periode wordt hij één of twee keer tijdens een loopsessie op een atletiekpiste vergezeld door een expert van Leg’s Go.

Het programma van deze testfase wordt opgesteld met inspraak van de prothesist van de geïnteresseerde kandidaat. De onderdelen worden gemonteerd op de koker van zijn bestaande prothese. Er wordt duidelijk uitgelegd hoe de dagdagelijkse prothese en de loopprothese gewisseld kunnen worden, zodat de kandidaat makkelijk de nodige aanpassingen kan doen om te wisselen tussen de dagdagelijkse prothese en loopprothese.

Stap 3 :

Wanneer de test positief bevonden wordt, bestelt de prothesist de onderdelen (knie, verbindingsbuis, hechtingsonderdelen, maar niet de koker). Leg’s Go vraag aan de kandidaat om een contract van bepaalde duur voor zes maanden te ondertekenen. De bedoeling van het contract is de verbintenis vast te leggen waarbij de kandidaat een aantal trainingen zal moeten volgen bij ‘Je cours pour ma jambe’ en zich zal engageren om aan verschillende acties deel te nemen die de de vzw in de kijker zetten.

 

Kandidaatsdossier